Hra na košickom pieskovisku sa pritvrdila. Vzduchom lietajú lopatky a hrabličky.

4. júna 2019, kovacova, Nezaradené

Zverejnenie informácií o platoch členov predstavenstva DPMK  spustilo okrem prirodzenej nevôle ľudí aj prestrelku miestnych nezávislých a ešte nezávislejších poslancov. Urputne sa snažia odhaliť pravdu (tú svoju) a nedopustiť zavádzanie verejnosti. Kombinujú čísla, navzájom si vyčítajú úmyselné miešanie ovocia, pričom každá strana samozrejme ponúka oficiálne overené fakty. Z toho ako veľmi zainteresovaným záleží na tom, aby obhájili svoje stanovisko je jasné, že medializovanie citlivých informácií niekomu nepríjemne stúpilo na otlak. Komu patrí hnis, ktorý z neho vyteká?

Myslím, že nejde o tak vysokú matematiku, aby sme aj my, priemerne vzdelaní jedinci, nedokázali relevantne porovnať rozdiel v sumách vyplácaných predchádzajúcim a terajším členom predstavenstva. Aby som nezavádzala, ani neodhaľovala iba čiastočnú pravdu, za domácu úlohu si čísla prepočíta každý sám. Dôležitá rada – porovnávajte porovnateľné, samostatne platy vyplývajúce zo štandardnej pracovnej zmluvy  a zvlášť odmeny vyplácané na základe zmluvy o výkone funkcie. Prvé sa totiž riadi zákonníkom práce a druhé obchodným zákonníkom, pričom mzda človeku prináleží za plnenie každodenných pracovných povinností, variabilná odmena za dosiahnuté výsledky a základná odmena predstavenstva je odmenou iba za to, že sú jej členovia vo funkcii. S číslami sa veru dá šikovne narábať. Ak chcete vyzerať ako fešák, čo sa ochotne uskromní, škrtnete mesačné odmeny. To ale nevylučuje vyplatenie mimoriadnych odmien na konci roka, s ktorými sa už chváliť nebudete.

Mňa na celej záležitosti okrem hry s číslami systémom použi tie, ktoré Ti vyhovujú, zaujala aj iná vec. Zarazilo ma, že do diskusií na sociálnej sieti sa osobne zapája novinár – pisateľ článkov o dopravnom podniku. O dianí v DPMK píše pán Jabrik systematicky, zato nie rovnakým spôsobom. Zmena rétoriky jeho článkov prišla so zmenou vo vedení mesta a mestského podniku a je tak zjavná, ako rozdiel medzi jarou a letom. Ak je novinár objektívny, čitateľom predostrie fakty a necháva priestor pre urobenie si vlastného názoru. Ak však na facebooku diskutuje a obhajuje niektorú z dotknutých strán, zaváňa to niečím iným, než novinárskou etikou a nestrannosťou. Čo poviete?